nedelja, 7. jun 2015.  11:59h
Pročitano 733 puta

Pančevci protiv neodgovornih licitatora

Pančevo – Stručne službe Privredne komore Pančevo završile su analizu rezultata prvog kruga licitacija za davanje u zakup društvene zemlje. Posle iskustva u osam južnobanatskih opština, konstatovano je da ima ozbiljnih manjkavosti koje bi se mogle ispraviti samo promenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Plodne banatske oranice Plodne banatske oranice Aleksandar Kraćun

Marija Stanišić, koja rukovodi odeljenjem za poljoprivredu južnobanatske Privredne komore, kaže za naš list da je tokom licitacija bilo mnogo nepotrebnih konfrontacija među licitatorima, da je ostalo nerešeno pitanje vlasništva sistema za navodnjavanje, već su i oni preuzeti sa zemljom, bez ikakvih obaveza zakupaca da ih održavaju, kao i da je došlo do usitnjavanja nekada velikih poseda, a i učesnici u licitaciji nisu čvrsto obavezani da izvrše obaveze koje su preuzeli licitiranjem.

Od nešto više od 55.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, većina je dobila zakupce u prvom krugu nadmetanja, ali, kako su svakom ponuđaču ostavljene dve nedelje da plati, a nije redak slučaj da se obaveza prenosi na drugog, trećeg ponuđača i tako redom, jer su se oni pre njega predomislili – još se ne zna za koliko je izlicitiranih oranica položena i ponuđena suma. Stručnjaci za poljoprivredu kažu da je teško poverovati da bi se moglo isplatiti zemljište za koje je po hektaru, na ime jednogodišnjeg zakupa, dato više od 30.000 dinara. Tek će se naknadno otkriti namere ovakvih ponuđača, ali svi tvrde da se negde radilo o običnoj tvrdoglavosti i dokazivanju.

U južnom Banatu je jedino opština Kovačica odustala da ponudi na licitaciju svojih 1.836 hektara državnog zemljišta. Za sada su oranice date u zakup dosadašnjim korisnicima, po jedinstvenoj ceni od 8.000 za hektar. U ovoj opštini sačekaće da se dopuni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako bi izbegli sadašnje nevolje. U Opovu se licitiralo do 38.000 za hektar, plandištanski zemljoradnici se nisu pokazali rasipnicima, jer su za izlicitiranih 8.778 hektara dali najviše 17.000 dinara, dok su Kovinci licitirali do 123.000 dinara, a, kako kaže Marija Stanišić, najviše izlicitirane sume nisu još uplaćene. I Pančevci su bili široke ruke. Najviša ponuđena cena je 110.000 dinara za hektar. Belocrkvanski ratari izlicitirali su u prvom krugu 2.891 hektar, a najviša postignuta cena po hektaru je 70.500 dinara. U Vršcu najviša ponuđena cena za hektar ziratne zemlje bila je nešto više od 50.000 dinara. Rekord je postignut u Alibunaru, gde je postignuta cena od neverovatnih 700.000 po hektaru, za jednogodišnji zakup.

Iz Privredne komore Pančevo će, zbog često neodgovornog ponašanja licitatora, biti zatražena dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, tako što bi se predvidele kazne za one koji licitiraju visoke sume, a onda ih ne uplaćuju, kao i da im se zabrani učešće na svim drugim licitacijama.

 

Autor:  Politika.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00