nedelja, 16. avgust 2015.  15:56h
Pročitano 1811 puta

Lokve centar Gulašijade

Gulašijada u Lokvama okupila građane da učestvuju u degustaciji naboljeg recepta. Manifestacija dobila međunarodni karakter.

Gulašijada Lokve 2015 Gulašijada Lokve 2015 Dorel Čebzan

Seoska slava u Lokve, okupila je veliki broj građana, kako bi obeležili ovaj datum. Mesto je dobilo novo ruho, ukrašen je centar varošice, a za najmlađe postavljen je Luna park. 

Gulašijada, koja se odvijala u prepodnevnim časovima, tradicionalno je organizovana od strane Mesne zajednice. U dokazivanju najboljih riznica umeća spremanja i recepta, takmičilo se 16 ekipa. Čebzan Dorel, kao predsednik žirija, sa svoja još dva člana iz Švajcarske i Australije, imali su težak zadatak pred sobom. Za tako nešto, prema njegovim rečima, potrebno je imati prefinjeno čulo ukusa i mirisa. U tome su se istakli i drugi članovi žirija, priznati kuvari u međunarodnim prestonicama. 

Takmičenje se odvijalo po sistemu eliminacije. Sudilo se na osnovu pravilnika koji su članovi žirija unapred odredili i poštovali do završetka takmičenja. Tako da se sudilo prvo po boji gulaša, zatim po gustini, masnoći, meso iz gulaša je moralo biti po propisu, zatim se cenilo po kriterijumu mirisa, slanosti, ljutosti i na kraju po ukusu ( šmeku). Svaki član žirija je ocenio naosob 8 gulaša koji su prošli u drugu turu ocenjivanja i dali od 1  - 10 bodova. Ekipa sa najviše poena bila je ekipa Selekt Lokve. Drugo mesto pripalo je ekipi Traktoristi iz Lokava, dok je treće zauzela ekipa iz Moravice - Rumunija.

 

 

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00