petak, 4. septembar 2015.  16:08h
Pročitano 1427 puta

Okretaće se i u Alibunaru

Firma "Balkan Electric" dobila sve prateće dozvole za projekat izgradnje vetroparka u Alibunaru. Uskoro se očekuje realizacija projekta.

Balkan Electric DOO Balkan Electric DOO Ilustracija

Balkan Electric doo je firma članica Energowind group, kompanije koja se bavi izradom i realizacijom projekata obnovljivih izvora energije. Nakon više od 2,5 godine, firma Balkan Electric doo uspela je da dobije građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka "Alibunar I". Vetropark je ukupne nazivne snage 9 MW a projektom je predviđena izgradnja 3 vetrogeneratora.

Energowind group se bavi obnovljivim izvorima više od 10 godina a projekat u Alibunaru predstavlja drugi po redu koji ova firma realizuje. Prvi realizovan projekat je vetropark “Plandište I” koji je nazivne snage 102 MW.  Nakon uspešno završenih faza razvoja projekta i dobijanja građevinske dozvole, projekat je prodat kompaniji NIS početkom 2013. godine.

Projekat "Alibunar I" započet je početkom 2013. godine – navodi vlasnik kompanije Branislav Matić i dodaje: Za prikupljanje svih potrebnih uslova sarađivali smo do sada sa 22 različite institucije.

Od Branislava Matića smo saznali i da je projekat sada u završnoj fazi i upitali smo ga o narednim koracima:

Nakon dobijanja rešenja o građevinskoj dozvoli, mogu sa optimizmom tvrditi da ovaj projekat ide u dobrom pravcu. Trenutno smo i u pregovorima sa potencijalnim investitorima, a zajednička želja nam je da što pre krenemo sa izgradnjom.

Na kraju razgovora smo saznali i da je Energowind group započeo još jedan projekat. Naime, ćerka firma pod nazivom „Wind project“ započela je razvoj vetroparka na teritoriji opštine Bela Crkva, a o detaljima samog projekta će naknadno informisati javnost. 

 

Vetroparkovi su u Evropskoj Uniji veoma traženi i poželjni zbog nultog uticija na životnu sredinu i nepostojanja emisije štetnih čestica. Izgradnja vetroelektrana za žitelje opštine Alibunar znači energetsku sigurnost i zaštitu životne sredine kroz obnovljive izvore energije, i rešavanje nezaposlenosti kroz nova radna mesta koja firma Balkan Electric planira da otvori.

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Komentari  

+1 #1 Krang 04-09-2015 18:19
"Prvi realizovan projekat je vetropark “Plandište I” koji je nazivne snage 102 MW. Nakon uspešno završenih faza razvoja projekta i dobijanja građevinske dozvole, projekat je prodat kompaniji NIS početkom 2013. godine."

Postoji li ijedna sagrađena vetrenjača za generisanje el. energije u južnom Banatu ili su sve ovo "projekti" koji završe kao "Interspeed", "BIOGAS Energy" ili ovaj vetropark u Plandištu koji je kupio NIS - kompanija ima interes da se obnovljivi izvori energije kao vid konkurencije zatru?
Ovako napisana vest, gde se uopšte ne koristi kritičko mišljenje pomalo vređa inteligenciju čitaocima... ili je ideja da je ovdašnji čitaoci i nemaju? :P
Odgovori
-1 #2 djavoli advokat 05-09-2015 21:58
MITO I KORUPCIJA izjeda ovo drustvo u potpunosti.... Vetrenjace rastu uz mito ko pecurke posle kise, a kad ne platis reket....
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00