ponedeljak, 5. oktobar 2015.  12:16h
Pročitano 1185 puta

Obeležen Dan oslobođenja

3. oktobar, Dan oslobođenja opštine Alibunar, obeležen je polaganjem cveća i venaca u čast palim borcima. Svečanost je uveličala delegacija  Vojske Srbije.

Spomen česma u Alibunaru Spomen česma u Alibunaru Jovan Klopoćan

Područje Alibunara, bilo je jedno od prve teritorije koje je oslobođeno od fašističkih snaga. Iz pravca Lokava , jedinice Crvene armije ušle su u Alibunar. U daljem napredovanju priključili su im se tog jutra, 2. oktobra 1944. godine, pripadnici Južnobanatskog partizanskog odreda sa dobrovoljcima. Jedne od najvećih borbi vodile su se ispred Vladimirovca. 

U čast palih boraca protiv fašizma, u Alibunaru podignuta je spomen česma. Ovog 3. oktobra obeležen je Dan oslobođenja opštine od fašizma. Prigodnim programom, svečano i uz školski hor koji je pevao državnu himnu "Bože pravde", čelnici Opštine predvođeni Predragom Belićem, uz delegaciju Garnizona VS, položili su cveće i vence na spomen česmi, zajedno sa delegacijom Mesne zajednice Alibunar sa Davorom Petrovićem. 

Potom se svečanost preselila u Vladimirovac, mestu gde je palo najviše boraca za oslobođenje, i gde je u čast za hrabrost i odanost svih Srba, Rusa i Ukrajinaca, podignut spomenik u centru mesnog parka. Cveće i vence u čast palih boraca, položila je delegacija Opštine Alibunar, delegacija Mesne zajednice Vladimirovac sa Zoranom Srdićem. 

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00