četvrtak, 28. januar 2016.  18:36h
Pročitano 945 puta

Obeležena slava Svetog Save

Povodom školske slave “Sveti Sava” u školama su bile organizovane priredbe, uglavnom tokom prepodneva, uz tradicionalne perece.

Sveti Sava Sveti Sava Nemanja Jovanov

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Širom opštine Alibunar, u crkvama i školama, svečano je obeležena školska slava u čast utemeljitelju srpskog pravoslavlja Rastku Nemanjiću i prvom srpskom arhiepiskopu. Svečana liturgija održana je u prepunoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Banatskom Karlovcu gde su liturgiju služili protojerej Miroslav Tomić i jerej Nemanja Benin.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Alibunaru, služena je svetosavska liturgija koju su služili protojerej Srpske crkve, Borko Lukić i protonamesnik u penziji, Momir Ranković, i protojerej Rumunske pravoslavne crkve, Jonel Malajmare. Crkva je bila prepuna dece i naroda, dok je crkveno-gradski hor "Tri Sveta Jerarha" pevao. Nakon obreda rezanja kolača, kumstvo je preneto na članove crkvenog odbora. Liturgija je završena izvođenjem himne Svetog Save, i dečijim recitalom nakon čega su im podeljeni paketići. Narodu se delilo žito, pogača i perece.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi "Dositej Obradović", tradicionalno je održana svečanost povodom obeležavanja školske slave "Svetog Save". Sveštenici su podsetili na životni put prosvetitelja, i na one prave etičke i duhovne principe, dok su duhovne melodije izveli članovi crkveno-gradskog hora "Tri Sveta Jerarha". Škola je ugostila i predstavnike opštine, mesne zajednice, kao i pokrajinskog Narodnog poslanika, kojima se direktor Škole, Doru Srbin zahvalio na prisustvovanju svečanosti. 

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00