ponedeljak, 1. februar 2016.  02:56h
Pročitano 741 puta

Broj davalaca krvi u opadanju

Pacijenti u Opštoj bolnici Pančevo kojima je prilikom lečenja bila potrebna krv, bili su obezbeđeni, uprkos opadanju broja davalaca krvi.

Broj davalaca krvi u opadanju Ilustracija (maxattitude.files)

Služba za transfuziju krvi Pančevo, ima nadležnost u prikupljanju krvi na teritoriji  grada Pančeva i naseljenih mesta, zatim  na teritoriji opštine Bela Crkva , Alibunar i jednim delom na teritoriji opštine Kovin.

U 2015 godini radi davanja krvi, primljeno je u Transfuziji  Pančevo 5547 davalaca krvi. U najvećem procentu to su bili redovni  i ponovni davaoci krvi – 87.40%. Novih davalaca se javilo 699 ili 12.6% sto bi bio uobičajeni  trend javljanja novih davalaca krvi u našoj službi. Jedan broj davalaca krvi je odbijen iz različitih medicinskih razloga – ukupno 443  ddk ili 8% od broja koji su se prijavili da daju krv.

Prihvaćeno je za davanje 5104 davaoca , od toga  607 novih ddk. U organizovanim akcijama došlo je 2461 ddk ili 48.20% (procenat u opadanju), a samoinicijativno je došli 2643 ddk ili 51,80%( procenat u porastu).U danima kada smo imali nestašicu krvi pojedinih krvnih grupa, po pozivu se odazvalo 63 davaoca.

Procenat  organizovano došlih ddk je u blagom opadanju u odnosu na predhodnih nekoliko godina. Razlog  je taj, što zaposleni najcešce ne mogu da napuste radno mesto i  učestvuju u akciji ddk koja je toga dana organizovana u njihovom kolektivu. Jedan broj ovih davalaca krvi dolazi samoinicijativno .

Organizovano je ukupno 105 akcija ddk sa 43 aktiva i drugih udruženja građana. Od toga 86 akcija organizovano je na  na terenu i 19 u prostorijama Transfuzije.

Evidentno je da se  još uvek najveći broj jedinica krvi prikupi u proizvodnim  radnim organizacijama i školama, takodje i u javnim  komunalnim  preduzećima  evidentiran je blagi porast broja  davalaca krvi koji redovno daju krv. Učenici srednjih škola u Pančevu, Beloj Crkvi i Alibunaru  donirali su 634 jedinica krvi, studenti 105, nezaposleni  434.

Broj davalaca u opadanju:

Posmatrajući  period od poslednjih pet godina,  ukupan broj davalaca krvi jeste u blagom opadanju. Razlog tome jesu i dalje  složeni uslovi u kojima živimo kao i dalje aktuelne transformacije u velikim radnim organizacijama pre svega  Južne zone , odakle se obezbedjuje  veliki  broj jedinica krvi  na godišnjem nivou. Davalaštvo krvi u naseljenim mestima, realizuje se sa različitim uspehom. 

Izuzetna saradnja sa lokalnim medijima omogćila nam je da redovno izveštavamo sugradjane o stanju rezervi krvi. s tim u vezi,  neke sredine su se odazvale i organizovale akcije ddk, koje su sada u 2016 zaživele kao redovne akcije ddk. 

S druge strane Služba za transfuziju krvi I sama vrši racionalizaciju prikupljanja krvi u meri koja je potrebna  za održivi rad bolnice. U 2015 oj god, u danima kada su rezerve krvi bile stabilne, odložili smo neke redovne akcije ddk.

Iz Službe za tranfuziju Pančevo, navode da su u 2015. godini u Opštoj bolnici u Pančevu, svi bolesnici kojima je bila potrebna bilo koja komponenta krvi, bili obezbeđeni. Zahvaljuju se dobrovoljnim davaocima krvi, kao i mnogobrojnim volonterima koji rade na organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

 

 

 

Autor:  izvor:služba za transfuziju pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00