ponedeljak, 18. april 2016.  07:38h
Pročitano 1295 puta

Marija Vučetić prva srpska lekarka iz Seleuša

Pva srpska lekarka, Marija Vučetić Prita, odbila je da brodom otputuje do Krfa. Pratila je vojsku kroz Albaniju.

Albanska golgota Albanska golgota ilustracija(wikipedia)

Marija Vučetić Prita, prva je srpska lekarka iz Ugarske, poreklom iz južnobanatskog mesta Seleuš. Završila je Višu školu za devojke u Pančevu, što nije bilo dovoljno za studije medicine. Pančevo, Sremski Karlovci i Novi Sad nisu je primili, ali zato Cirih jeste. U Švajcarskoj je maturirala, dobila indeks Medicinskog fakulteta, i naučila nemački jezik.

Sudbina ju je odvela u Beograd, gde je radila u privatnoj ordinaciji, a kada su počeli Balkanski ratovi, zamenjivala je muža na mestu opštinskog lekara, jer je on bio na frontu. Njena požrtvovanost je došla do izražaja već na početku Prvog svetskog rata, koji ju je zadesio u rezervnoj vojnoj bolnici u Nišu. Epidemija tifusa je uveliko vladala, a Marija u svojoj "Biografiji" piše da mrtvi nisu mogli da se prebroje, iako je borba za svakog bolesnika bila prioritet. Nije morala da se povlači preko Albanije, da ide na Krf i Solunski front, ali išla je sa svojim narodom.

Pred kraj rata preselila se sa porodicom u Lozanu, gde je radila kao lekarka Invalidskog odreda, ali godinu dana pošto joj je umrla mlađa ćerka, vratila se u Beograd. Prva armijska bolnica je imala sreće da Marija bar kratko radi kod njih, dok se nije opredelila za privatnu ordinaciju u kojoj je radila do smrti. Preminula je 1954. godine.

U njenu čast, Istorijski arhiv grada Pančeva organizuje svake godine izložbu pod njenim nazivom, želeći na ovaj način da ispravi istorijsku nepravdu kojom je ova prva žena lekarka u Ugarskoj, a druge u srpskom narodu, nepravedno zaboravljena.

Autor:  izvor:novosti.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti