utorak, 23. avgust 2016.  10:57h
Pročitano 1425 puta

Letnje note Deliblatske peščare

Takmičenje tamburaških orkestara “Letnje note Deliblatske peščare”, održano je na popularnom izletištu Devojački bunar, a pobednici su članovi tamburaškog orkestra “Neolit” iz Starčeva.

Po mišljenju stručnog žirija i aplauzima publike, najbolji je bio orkestar "Neolit" iz Starčeva Po mišljenju stručnog žirija i aplauzima publike, najbolji je bio orkestar "Neolit" iz Starčeva Turistička organizacija Alibunar

Organizatori ovog međunarodnog takmičenja su Skupština opštine i Turistička organizacija Alibunar.

Iz godine u godinu manifestacija raste, a i ovaj put je imala međunarodni karakter jer su se takmičili i orkestri iz regiona. Manifestaciju je otvorio dečiji tamburaški orkestar “Čuperak” iz Ravnog Sela koji ima za cilj očuvanje tradicije. Prosek godina mlađanih tamburaša je 7 i većini je ovo bio prvi javni nastup.

letnjenote1

Na slici: Dečiji tamburaški orkestar “Čuperak” iz Ravnog Sela u kojem je prosek godina tamburaša 7 i većini je ovo bio prvi javni nastup

Četvrtu godinu za redom orkestri su svojim nastupima pokazali pubulici da je tamburica instrument visokih tehničkih mogućnosti i da se na njoj može svirati sve, od narodnog kola do transkripcija najvećih dela klasike, kao i muzika savremenih autora. Tradicionalna zabava uz tamburaške bande i njihove hitove i ovaj put je osvojila srca mnogobrojne publike.

Po mišljenju stručnog žirija i aplauzima publike, najbolji je bio orkestar “Neolit” iz Starčeva. Spletom tamburaških numera osvojili su publiku i zasluženo odneli pobedu. 

Drugo mesto je osvojio tamburaški sastav “Stari znanci” iz Velike grede, a treće mesto je osvojio orkestar “Bećaruše” iz Hrvatske.
letnjenote2
 Na slici: Treće mesto je osvojio orkestar “Bećaruše” iz Hrvatske


Najbolji tamburaši su nagrađeni vrednosnim vaučerima i poklonima sponzora. Nagrade su im uručili predsednik opštine Alibunar, Predrag Belić i predsednik stučnog žirija, pesnik Milivoj Forgić.

Tokom manifestacije gosti su uživali u lokalnim specijalitetima od divljači, vinima „sa peska“, a tradicionalnim kolačima posluživale su ih mlade i iskusnije domaćice, odenute u nošnje karakteristične za Banat i okolinu.

letnjenotenosnjacrop

Nakon takmičarskog dela sa pobedničkim orkestrom svi prisutni gosti su u neformalnom druženju slavili do kasnih večernjih sati.

letnjenote3
Na slici: Tradicionalna zabava uz tamburaške bande i njihove hitove i ovaj put je osvojila srca mnogobrojne publike

O nagrađenim orkestrima:

Tamburaški orkestar ,,NEOLIT'' - Starčevo

Ovaj sastav osnovan je 2009. godine kao dečji orkestar, na inicijativu Pere Poljaka i tadašnjeg direktora Doma kulture, Vidomira Jelesijevića. Tamburaški orkestar Neolit danas sačinjavaju srednjoškolci i studenti, koji zajedničkim snagama rade na očuvanju tamburaške tradicije koja je u našem mestu duža od jednog veka. U prethodnih nekoliko godina nastupali su na manifestacijama u svom mestu i okolini. Orkestar broji 9 članova.

 
letnjenote4

Na slici: Tamburaški orkestar "Neolit" iz Starčeva

STARI ZNANCI, orkestar iz Velike grede

Ovaj orkestar broji 6 članova i osnovan je 1995, godine. Od tada svoje umeće predstavljaju na velikom broju tamburaških manifestacija i takmičenja, a do sada ima je najznačajniji uspeh ulazak u finale na prvom takmičenju u Deronjama.

Tamburaški sastav BEĆARUŠE

Mlade devojke iz Slavonije svoju ljubav pronašle su u sviranju i pre godinu i po osnovale su sadašnji sastav Bećaruše . Svoje ime izabrale su, kako kažu, baš zbog svoje bećarske naravi. Nastupaju na raznim festivalima, a značajnije nastupe imale su u Replublici Srpskoj i Makedoniji. Iako mlade, Bećaruše imaju puno podrške, prvenstveno svojih učitelja, roditelja i prijatelja. Vrlo su složne i odlučne u nameri da svoju ljubav prema sviranju pokažu i drugima: sebi svirajući za dušu, a drugima za veselje.

 letnjenote5

Na slici: Tamburaški sastav "Bećaruše"

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00