četvrtak, 4. jun 2015.  22:19h
Pročitano 1140 puta

Italijanske cipele iz Alibunara

Italijanska firma za proizvodnju zimske i sportske obuće "Parilab" otvorila je proizvodnu pogon u Alibunaru i odmah zaposlila 112 radnika. Do kraja leta planira da proširi proizvodnju i zaposli još stotinu ljudi.

Za porodicu Bogdanović iz Banatskog Karlovca nova fabrika znači početak novog života. Dragana je sa svojim ćerkama Aleksandrom i Tamarom uspešno prošla obuku za šivače i sada zajedno idu na posao. Srećne su što na kraju meseca kući mogu da donosu tri plate.

"Čuli smo da su potrebni radnici i prvo su se prijavile ćerke, a onda sam došla i ja", kaže Dragana Bogdanović. "Uspešno smo savladale obuku i za sad je sve u redu. Još uvek učimo, radimo na liniji i nije teško."

Aleksandra je brzo zavolela svoj prvi posao i već razmišlja kako će jednog dana sama sebi moći nešto i da sašije:

"Ovo mi je prvo radno iskustvo i dobro sam se snašla. Imala sam prvo obuku od nedelju dana na starim mašinama, a sad već radim na proizvodnoj liniji i veoma sam zadovoljna što sam sve brzo savladala."

Pojedini radnici iz Alibuanara bili su u Italiji na obuci, kako bi naučili sve detalje u radu mašina za šivenje obuće, koja se prodaje u 42 zemlje. Ne sme se napraviti ni najmanja greška, a moraju se zadovoljiti različiti prohtevi kupaca širom sveta, kaže Rozalija Černak, šefica krojačica koja je boravila u Italiji desetak dana:

"Naučili smo neke sitne stvari koje nismo znali, a koje su veoma bitne u proizvodnji obuće i mnogo nam je koristila obuka u Iatliji."

Italijanski "Parilab" je do sad uložio u proizvodne pogone u Alibunaru oko milion evra i ovde planiraju od jeseni kada zaposle još stotinu radnika, kako bi za inostrano tržište proizvodili do hiljadu pari obuće.

Jon Magda, direktor "Parilaba u Alibunaru smatra da će ispuniti očekivanja svojih poslodavaca:

"Što se tiče kvaliteta, uspevamo sve da postignemo. Za sada je jedini problem naša produktivnost, jer smo u fazi obuke i nismo se još uhodali, ali najvažnije je da napredujemo. Sa iskustvom, doći će i brzina u radu koja ne sme biti na štetu kvaliteta."

U fabrici je najviše zaposlenih šivača i krojača iz opštine Alibunar, ali ima ih i iz Pančeva, Vršca i drugih mesta u južnom Banatu koji nisu imali gde da rade, jer su zbog loše privatizacije po zatvaranju svojih fabrika za proizvodnju obuće i odeće ostali bez posla.

 

Autor:  rts.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00