ponedeljak, 22. jun 2015.  06:56h
Pročitano 633 puta

Dovoljno pšenice ali po niskoj ceni

U Srbiji će ove godine biti proizvedeno dovoljno pšenice za domaće potrebe i za izvoz ali, kako se procenjuje, njena cena tokom žetve neće biti veća od lanjske u isto vreme, izjavio je direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin poručivši proizvođačima da, ako mogu, uskladište tu robu i sačekaju bolju cenu.

Dovoljno pšenice ali po niskoj ceni agrodaily.com

Prema procenama stručnjaka, možemo da očekujemo prosečan prinos hlebnog žita nešto veći od četiri tone po hektaru, odnosno ukupan rod od oko 2,4 miliona tona što, uz prelazne zalihe, obećava izvesnu sigurnost u pogledu snabdevenosti tržišta tom robom, rekao je on Tanjugu.

Ako se ima u vidu to da smo izvezli svega oko 450.000 tona lanjske pšenice, što je upola manje nego prethodne ekonomske godine, to znači da ćemo imati "veliki pritisak na strani ponude", a time i "relativno nisku cenu pšenice u žetvi", naveo je Galetin.

Pošto se procenjuje da za pšenicu u predstojećoj žetvi otkupljivači neće plaćati više od 17 dinara po kilogramu, bez PDV, kao što je bilo i pre godinu dana, to bi značilo i realni pad cene od oko 20 odsto, odnosno onoliko koliko je dinar oslabio u odnosu na dolar, zaključuje Galetin.

Proizvođači su, kao i uoči svake žetve, sačinili "kalkulaciju" prema kojoj bi im cena nešto veća od 20 dinara po kilogramu pokrila troškove proizvodnje i odbacila manji prihod, ali "po svim naznakama to je samo želja koja se teško može dostići", kaže direktor Produktne berze.

Galetin napominje da je, već treću godinu zaredom, pšenica u svetu premašila rod od 700 miliona tona, kao i da su zalihe veće od 200 miliona tona, što ukazuje na to da ćemo i na svetskom tržištu imati relativno niske cene te robe.

Pošto se kao i ranije, krajem godine i u prvom kvartalu naredne, očekuje povećanje cena hlebnog zrna, preporuka je da oni ratari koji pre svega iz finansijskih razloga ne moraju da prodaju novu pšenicu tokom leta, sačekaju povoljniju priliku lagerujući svoje žito.

Produktna berza spremno dočekuje i ovu žetvenu kampanju, tako da će svim onim poljoprivrednim proizvođačima koji zasad nemaju rešenje za prodaju pšenice naći odgovarajućeg kupca, u skladu sa tržišnim okolnostima i cenama, poručio je Galetin.

Prema našim informacijama, država neće intervenisati na tržištu pšenice, tako da je Produktna berza spremna da prihvati tu robu i da pronađe adekvatne kupce onim proizvođačima koji žele da je prodaju odmah, naglasio je Galetin.

Autor:  tanjug.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00