četvrtak, 9. jul 2015.  21:32h
Pročitano 857 puta

Apel poljoprivrednicima

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo apeluje na poljoprivrednike da se uzdrže od paljenja žetvenih ostataka. 

Paljenje žetvenih ostataka Paljenje žetvenih ostataka blogspot.com

Svakog leta suočavamo se sa visokim temperaturama vazduha zbog čega je povećana opasnost od požara. Paljenjem žetvenih ostataka osim narušavanja mineralnih svojstava zemlje, povećava se mogućnost pojave požara. Podsećamo da je paljenjem na oranicama često dolazilo do štete na letini koja nije skinuta, te do višestrukih gubitaka. Iako je daleko lakše zapaliti žetvene ostatke, dokazano je i primenjeno da zaoravanjem zemlja održava plodnost i smanjuje potrebu za veštačkim preparatima.

Ono što se kod nas ne primenjuje, a donelo bi dodatnu plodnost, jeste postrna setva krmnog bilja. Stručnjaci tvrde da se gustom setvom suzbija korov, a biljka preko svog korena uvlači dodatni azot u zemlju. Nakon cvetanja se ista biljka kosi kao hrana za stoku, ili se zaorava kao zelenišno đubrivo čime se rod u sledećoj godini povećava i za 30%, tvrde stručnjaci.

Još jednom apelujemo na seljake da žetvene ostatke iskoriste kao đubrivo i da nipošto neizazivaju paljevinu na oranicama.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00