utorak, 21. jul 2015.  01:28h
Pročitano 849 puta

Jedinstven primer navodnjavanja u opštini Alibunar

U celoj Srbiji se u narednim danima očekuje sunčano i toplo vreme, sa temperaturom iznad 35 stepeni Celzijusa. Ovakva temperatura neodgovara usevima, a smanjivanjem vlage u zemljištu, negativno utiče na kvalitet ploda i prinos.

Loš rod kukuruza Loš rod kukuruza Aleksandar Kraćun

U Srbiji se trenutno navodnjava svega 1,3% poljoprivrednih površina. U godini kao što je 2015. sistemi ovog tipa donose neverovantnu zaradu.Prošle godine u Srbiji, sistemima za navodnjavanje je bilo obuhvaćeno 78.000 hektara zemljišta, a svega 44.900 hektara je aktivno navodnjavano.

Prošla godina, sama po sebi, zbog obilnih padavina tokom cele godine, nije najbolji primer za navodnjavanje zemljišta. Međutim koliko su ratari prošle godine prizivali sunce, kako bi se voda povukla iz njiva, ove godine rado bi pristali i na onakve poplave po njivama, nego ovu sušu. Ukoliko se ovako nastavi, usevi pod kukuruzom i sojom, ozbilno su ugroženi.

Međutim, postoje ratari koji su svojim angažovanjem i predanim radom, izbegli muku sa sušom, i uzeli stvar u svoje ruke. Zapravo, ratari u lokvanskom ataru, rešili su da pokrenu zalivne sisteme. Voda iz kanala, koja se doprema iz obližnjeg DTD-a, koristi se za zalivanje ratarskih kultura, putem zalivnog sistema. U godini kada je rod kukuruza i soje ugrožen, ovi ratari mogu očekivati veće prinose i za 50% u odnosu na useve koji nisu pod ovim sistemima. 

zalivanje

Pokazatelji na produktnoj berzi ukazuju da će cena ovih kultura biti visoka. Kukuruz je već sada "skočio" sa 16 dinara na 19 dinara. Očekuje se da će se ponoviti cene iz 2012. godine kada je na početku žetve imao cenu od 28 dinara po kilogramu. Kada se spoje ovako visoka cena zbog umenjenih prinosa kod većine ratara, i nadprosečni prinosi na zemljištu pod zalivnim sistemima, računica jasno pokazuje da se ulaganje u ovakve sisteme brzo isplati. Dovoljna je jedna ovakva sezona, i investicija u celokupan sistem se u jednoj godini može vratiti, a ratar je zanavek osiguran od ovakvih vremenskih prilika.

 

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00