ponedeljak, 20. jul 2015.  13:39h
Pročitano 864 puta

Filmska kolonija za mlade u Deliblatskoj peščari

Petnaesta filmska kolonija "Deliblatski pesak" Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva održana je od 3. do 14. jula u objektu Likovne kolonije Deliblatski pesak na Devojačkom bunaru. U radu ovogodišnje kolonije učestvovalo je preko dvadeset učenika i studenata, polaznika grupe za film.

Snimljena su dva kratka igrana filma: "Čarli Čaplin i "Eksperiment" kao i jedan eksperimentalni film studenta FDU i člana ove grupe. Filmovi su u trajanju do 10 minuta i pripadaju različitim žanrovima filmske umetnosti.

Gost-predavač na ovogodišnjoj koloniji je bio književnik i dramaturg Uglješa Šajtinac, a tema o kojoj se razgovaralo je ''Dramaturgija kratkih formi''.

U večernjim časovima, kao i proteklih godina, mladi su imali mogućnost da u okviru "Letnjeg bioskopa u peščari", pogledaju kultne filmove na video projektoru i diskutuju o njima.

Filmska kolonija Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva održava se od 2001. godine, a osnivač kolonije je mentor grupe za film pri centru - filmski reditelj Ivan Rakidžić.

Petnaestogodišnje postojanje i stečeno iskustvo u pripremi i vođenju kolonije čine da kolonija iz godine u godinu biva sve bolja i da postaje jedna vrsta letnje filmske škole.

Na reviji filmskog stvaralašta dece i omladine Srbije juna meseca ove godine, filmovi realizovani u prošlogodišnjoj filmskoj koloniji dobili su pet nagrada a mentor i osnivač kolonije proglašen je za najboljeg mentora godine.

 

Realizaciju kolonije omogućili su: Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, kao i drugi sponzori koji od osnivanja ovu koloniju redovno pomažu.

Autor:  rtv.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00