sreda, 22. jul 2015.  15:33h
Pročitano 1825 puta

Opština Alibunar ne poseduje informacije o žetvi useva uzurpiranog zemljišta

Opština Alibunar, shodno Odluci o skidanju svih useva roda 2014. godine, skinula useve uzurpiranih parcela u državnoj svojini, a ne poseduje podatak o količini roda koji je skinut sa tih parcela.

Zgrada Zgrada

Skupština opštine je dana 25. septembra 2014. godine, donela odluku kojom se  Komisija za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, ovlašćuje da sprovede postupak žetve useva na uzurpiranim parcelama. Pored Komisije, ovlašćenja daju se i poljočuvarskoj službi, MUP-u i geokući, kao logističko-tehničkoj podršci u određivanju granica uzurpiranih parcela i sprovođenju žetve.

Ovom odlukom se nalaže da radna grupa koja je pored gore nabrojanih državnih organa, čine i odbornici, stara se o propisnom skladišnjenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda. Prodajom ovih proizvoda, izvršila bi se naplata troškova nastalih žetvom ovih useva. Ukoliko bi prihodi od prodaje robnim rezervama bili veći od rashoda nastalih žetvom, razlika bi bila uplaćena u korist budžeta Republike Srbija.

Ono što baca senku na ceo ovaj poduhvat jeste da u odgovoru na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, Opština Alibunar je odgovorila da na pojedina pitanja iz zahteva nije moguće dostaviti informacije jer Opština ne poseduje takva dokumenta. Naime urednik redakcije Alibunar MOJKraj.rs, tražio je na uvid podatak koji se odnosi na ukupnu površinu koju je Komisija utvrdila kao uzurpiranu, koja firma je vršila žetvu uzurpiranog zemljišta, i da li je sproveden konkurs. I na kraju je tražen podatak, koliko je kilograma skinuto i gde je roba skladištena.

Kao odgovor na ovako detaljan zahtev, ovlašćeno lice dostavlja samo Službeni list Opštine Alibunar, koji se može preuzeti sa sajta, i u kojem se ne nalaze informacije koje je urednik redakcije tražio na uvid. U pratećem dokumentu se navodi da organi vlasti ne poseduju takva dokumenta.

Ukoliko Opština Alibunar ne poseduje informaciju o površini koja je požnjevena, koja je firma to obavila, količini požnjevene robe, mestu skladištenja robe i koliko je ceo poduhvat koštao građane opštine, odnosno ne zna ništa o dotičnoj žetvi, postavlja se pitanje da li postoji ikakva razlika između organa vlasti, i lica koja su prethodno uzurpirala državnu zemlju.

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Pogledajte i...

Komentari  

0 #1 još jedan kafandžija 23-07-2015 16:12
Zar nije Narodna Reformistička Partija na vlasti....a ne nije?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00