petak, 2. april 2021.  18:20h
Pročitano 358 puta

Sveštenik iz Janošika čiji primer slede svi

U Janošiku, mestu u opštini Alibunar, organizovana je tradicionalna uskršnja akcija uređenja porte i crkve u tom mestu.

Janošik ima oko 1.200 stanovnika, uglavnom Slovaka. Većina stanovništva je evangelističke veroispovesti i veoma su vezani za crkvu i crkvene aktivnosti. Parohijani Slovačke evangeličke crkve u Janošiku svake godine u proleće, pred Uskrs, i na jesen, u oktobru, organizuju akciju uređenja dvorišta, porte i crkve, u koju se rado uključuju i mladi i stari.

Akcija traje decenijama, a sveštenik mgr. Slađan Daniel Srdić, senior banatski koji od 8. septembra zastupa i tu najveću regionalnu funkciju evangelističke A.V Crkve u Banatu, otkako je pre 15 godina preuzeo parohiju, tradiciju je nastavio.

I ove godine okupilo se četrdesetak parohijana koji su podelili zaduženja. Neki su kosili travu i krčili dvorište, sadili drveće i cveće, uređivali dečje igralište, brisani su podovi i kompletna unutrašnjost crkve, izvedeni neophodni građevinski i vrtlarski radovi.

Lično volim hortikulturu i najviše sam uključen u sadnju cveća i uređenje eksterijera. Tako je bilo i ove godine. Iako je većina stanovništva slovačke nacionalnosti i uključena u rad crkve, u naše akcije uključuju se svi meštani, ne samo parohijani. To jedinstvo koje vlada među članovima crkve se prenosi na celu zajednicu - s ponosom ističe Slađan Daniel Srdić.

Meštane Janošika tokom akcije uređenja posetila je i predsednica opštine Alibunar, Zorana Bratić. Kako senior banatski Slađan Daniel Srdić kaže, s lokalnom samoupravom imaju odličnu saradnju i svake godine iz budžeta dobijaju sredstva za uređenje i održavanje crkve.

Imali smo problema sa podom i vlagom, te nam je opština pomogla da nabavimo keramiku i zamenimo kompletno pločice na podovima. Renovirali smo prvo klupe i drvenariju, a zatim je na red došla keramika. Zahvaljujući opštini Alibunar i taj posao je uspešno završen - kaže naš sagovornik.

Kao i svake godine, za Uskrs će se organizovati lepa akcija za decu – recitovanje i traženje uskršnjih jaja u travi. S obzirom da se ova aktivnost sprovodi u dvorištu, ona će se organizovati i ove godine, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera.

Crkva je za život meštana Janošika veoma važna. U njoj se redovno okupljaju deca i mladi. Subotom je organizovan rad s omladinom i srednjoškolcima, a u okviru nedeljne škole okupljaju se deca uzrasta od 4 do 10 godina. Crkva svake godine organizuje i kampove za mlade i susrete mladih... Postoji i ženski kružok koji okuplja žene koje brinu o hramu i oltaru, organizuju seminare, izlete, razna druženja... Pri crkvi postoji i hor, ali otkako je počela pandemija, hor se ne okuplja niti se organizuju seminari za svirače orgulje.

Kako sveštenik Slađan Daniel Srdić ističe, Janošičani su uvek bili složni i organizovani oko svega, pa i sada oko vakcinacije. Koliko zna, svi meštani su se odazvali pozivu na vakcinaciju i nadaju se da će vrlo brzo ponovo moći da se okupljaju i u okviru drugih aktivnosti u crkvi.

 

 
Autor:  MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00