četvrtak, 10. septembar 2015.  14:50h
Pročitano 1855 puta

Takmičenje u kuvanju ajvara

 

Održano nadmetanje u kuvanju najboljeg ajvara u opštini Alibunar. Najbolje plasirani ima priliku da napravi karijeru od spremanja ajvara.

Ajvar Ajvar Oklagija.rs

"Izadji mi na teglu" je manifestacija takmičarskog tipa koju je organizovala Asocijacija "Bašta Mašta" i trgovinski lanac Roda marketa. U Devojačkom Bunaru, uz saradnjom sa Opštinom Alibunar, održano je takmičenje u kuvanju ajvara. Okupljanjem ekipa iz čitave opštine, manifestacija se pretvorila u pravu riznicu tradicionalnih recepata.

Svaka od 11 ekipa imala je obezbeđen materijal koji je bio potreban za pravljenje ajvara, kuhinju u kojoj se mešali tajni sastojci svake domaćice. Celokupni utisak je bio sjajan, na prelepo uređenom izletištu na Devojačkom Bunaru, sve je mirisalo na sveže spremljeni ajvar, a u vazduhu se osećala i dobra atmosfera jer takmičari su iskoristili i ovu manifestaciju kako bi se družili.

Finale u Novom Sadu:

Ekipa koja je osvojila prvo mesto, učestvovaće na takmičenju u Novom Sadu, 10. oktobra. U konkurenciji biće 15 ekipa iz cele Srbije, a pobednička ekipa imaće pored pozamašne nagrade, i mogućnost da pokrene sopstvenu proizvodnju ajvara koji će se plasirati u "Roda" marketima širom zemlje.

Na kraju spremanja ajvara, usledilo je strogo ocenjivanje komisije. Zuzana Đukić, Zoran Prebiračević i Boško Tijanić imali su obavezu da donesu tešku odluku - čiji recept i tehnika spremanja ajvara je bila najbolja. Nakon isprobanih 11 unikatnih uzoraka, komisija se ipak odlučila za ekipu OO Crveni krst. Domaćice su za prvo mesto dobile je mini šporet "Alfa plam", nagrada za drugo mesto bilo je posuđe "Metalac" koje je pripalo ekipi "Zlatne ruke" i treće mesto osvojila je ekipa "Kolinija-Seleuš" kojoj su pripali secko aparati.

Čast da ovim vrednim domaćicama uruči nagradu imao je predsednik opštine, Predrag Belić. Čestitavši takmičarima na najboljim receptima, zahvalio se i ostalim takmičarima na učestvovanju. Vidno radostan što ima mnogo mladih ruku koje su se nadmetale na ovoj manifestaciji, naglasio je da Opština Alibunar podržava ovakve turističke manifestacije koje promovišu sportski duh i očuvanje tradicije. 

Takmičenje, pored mnogobrojnih sponzora, podržala je i Opština Alibunar i Turistička organizacija opštine Alibunar. Obzirom da je i lane održana ista manifestacija, sve ide u prilog da ova manifestacija postaje tradicija koju će mlađe generacije naslediti.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00