ponedeljak, 25. januar 2016.  00:45h
Pročitano 1293 puta

Održana godišnja skupština Društva pčelara "Bagrem" iz Alibunara

 

Društvo pčelara "Bagrem" održalo godišnju skupštinu. Pčelarima održano predavanje o američkoj kugi i proizvodnji matice.

DP "Bagrem" Alibunar DP "Bagrem" Alibunar Aleksandar Kraćun

Skoro pola veka staro društvo pčelara "Bagrem" održalo je godišnju skupštinu. Sednica je počela minutom ćutanja u pomen nedavno preminulog dugogodišnjeg člana i pčelara Bosiok Trajana iz Nikolinaca.

Zbog sve većeg nezadovoljstva zbog učestalih krađa košnica, na poziv predsednika društva odazvao se šef poljočuvarske službe, Boban Aleksić. On je objasnio da su poljočuvari upoznati sa problemima sa kojima se suočavaju pčelari i da će ubuduće više obratiti pažnju da košnice, pogotovo prilikom transporta, kao i da mogu da mu se obrate u svakom momentu ako u ataru dodje do krađe košnica.

Ono što je najviše privuklo pažnje pčelarima, jeste predavanje Aleksandra Živulja, epizootiologa iz Veterinarskog specijalističkog instituta Pančevo. Predavanje je održano zbog sve češće pojave "američke kuge pčelinjeg legla" koje se pojavilo i u opštini Alibunar. Ova bolest se vrlo lako i brzo prenosi iz zaraženih društava, te je pčelarima objašnjeno kako da prepoznaju rane faze bolesti, kako je izbeći, a ukoliko se pojavi, i obaveznu proceduru. Drugo predavanje održao je mladi član "Bagrema" Kračun Aleksandar koji je svojim kolegama objasnio način na koji on proizvodi matice u inkubatoru.

Nakon rasprave o ceni meda koja je trenutno na tržištu, predsednik Društva pčelara, Kračun Lučijan, zahvalio se Zvonku Zavišiću, direktoru JATP Alibunar, i Zuzani Đukić, predsednici SO Alibunar na podršci bez koje ne bi mogla ova skupština da se održi. 

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00