ponedeljak, 8. februar 2016.  12:39h
Pročitano 5080 puta

Ograničen broj stoke u naselju

Stočari nezadovoljni izmenjenom odlukom o držanju domaćih životinja. U Opštini kažu da se ovime rešava problem ekološkog ugrožavanja egstistencije ljudi. 

Farma Farma Ilustracija (bp.blogspot.com)

SO Alibunar izmenila je na predlog Opštinskog veća, odluku o držanju domaćih životinja na teritoriji opštine Alibunar kojom se broj stoke ograničava. Odlukom se propisuje dozvoljeni broj svinja, ovaca i koza - do 10, goveda do 5, i živine do 60 komada.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo lokalnih meštana koji se bave stočarstvom navodeći da im je to jedan od izvora prihoda, kao i da postoje drugi ekološki problemi koji su bitniji od štala. 

Besmislena je odluka da nećemo moći da držimo stoku u meri u kojoj mislimo da držimo da bi preživeli - izjavio je Jovica Ivkov, poljoprivrednik iz Alibunara za RTV.

U Opštini Alibunar tvrde da su se vodili zaštitom životne sredine, kao i da odluka neće pogoditi manje proizvođače.

Postoji komercijalno držanje stoke, i postoje poljoprivredna domaćinstva koja drže stoku za sopstvene potrebe. Zakonom se navodi do određenog broja grla, znači za sopstvene potrebe i eventualno za neki profit. Jedan od osnovnih zakona koji moramo da ostvarimo u ovim predpristupnim pregovirima sa EU jeste Zakon o zaštiti životne sredine - izjavio je Predrag Belić, predsednik opštine Alibunar.  

Vlast ističe da komercijalnoj proizvodnji na farmama nije mesto u naseljenom mestu jer pored ekoloških problema, ugrožavaju se ljudi u okolini, što dokazuju i mnogobrojne peticije stanovnika opštine. S druge strane, nadležni kažu da će imati razumevanja za činjenicu da je potreban period adaptacije do pune primene Odluke, odnosno do potpunog infrastrukturnog opremanja zona namenjenih za izgradnju farmi. Jedna od zona nalazi se u Banatskom Karlovcu za koju je do sada izdvojeno 6 miliona dinara.

Liga paora Vojvodine: Uzimaju stočarima zemlju

Prošlih dana iznete su tvrdnje Lige paora Vojvodine, kojima se ukazuje na problem koju ova odluka stvara stočarima koji imaju pravo prečeg zakupa zemljišta. Ove tvrdnje u Opštini Alibunar odbacuju kao zlonamerne i politički motivisane, navodeći da je Opština Alibunar ove godine sve svoje obaveze blagovremeno izmirila omogućavajujući stočarima da na vreme udju u posed. 

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00