četvrtak, 10. mart 2016.  00:41h
Pročitano 947 puta

Pčelari na Državnom sajmu u Novom Sadu

Društvo pčelara "Bagrem" posetilo je Državni sajam pčelarstva u Novom Sadu, jednu od najbitnih pčelarskih manifestacija tokom godine.

Savetovanje pčelara Savetovanje pčelara Aleksandar Kraćun

Na sajmu je pored velikog interesa za inovacije koje pronalazači smišljaju tokom cele godine, najviše posvetilo pažnje predavanju o virusima i šteti na pčelinjaku. Pored eskpanzije ove grane, u proteklih nekoliko godina sve više poljoprivrednika na svojim njivama sadi voćnjak. Međutim, iako pčela bez cveta ne ide, i vice versa, zadnjih godina voćnjaci su prava elementarna nepogoda za pčelare.

Imali smo slučaj prošle godine u opštini Alibunar da je došlo do prijavljenog trovanja više od 500 košnica, upravo u cvetanju jabuke. Predavači na sajmu ukazali su na pogubne posledice prskanja u cvetu, kao i da su neonikotinoidi jedan od glavnih uzročnika zimskog nestanka pčela, a ima ga u suncokretu - izjavio nam je Kračun Lučijan, predsednik društva pčelara "Bagrem".

Zbog sve više zasada voćnjaka, Društvo pčelara "Bagrem" ima nameru da u narednom periodu održi otvoreno predavanje na kojem će biti pozvani svi voćari iz opštine Alibunar. Predavanje će držati eminentni profesori i stručnjaci sa Beogradskog univerziteta koji će prisutnima objasniti posledice prskanja u cvetu, kao i poznate metode za suzbijanje rutave bube i ostalih štetočina, bez prskanja.

 

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00