ponedeljak, 18. jul 2016.  08:16h
Pročitano 3456 puta

Katarina Perišić u studentskom timu "Drumska strela"

"Drumska strela 2016" spremna je za takmičenje u Italiji. Katarina Perišić iz Banatskog Karlovca, kao član Formula student tima, projektovala je i konstruisala najbitnije delove formule

Pre šest godina projekat su započeli studenti sa dva univerziteta (Mašinski I Fakultet organizacionih nauka) odmeravajući snage sa svetskim liderima trkačkih staza brojeći 12 članova, dok trenutno, 6 godina kasnije, tim broji preko 50 studenata, dajući šansu da tim upotpune znanjem I studenti Elektrotehničkog, Saobraćajnog i Tehnološko-metalurškog fakulteta. Od tada Formula Student tim pod nazivom Drumska Strela, staje rame uz rame sa najboljim studentima inženjerima u svetu odmeravajući  statičke i dinamičke snage  na najprestižnije takmičenje studenata tehnike-“Formula Student”. "Drumska strela 2016" je četvrto trkačko vozilo za poslednjih pet godina koje su akademci studentskom tima napravili.

Katarina Perišić, apsolovent Mašinskog fakulteta, već duže vreme aktivni je član Drumske strele Formula Student tima.  Njenom podtimu povereni su pogon i elektronika formule:

Naš podtim se bavi: motorom, usisnim kolektorom, firewallom - zidom koji sprečava prodor zapaljivih gasova i supstanci do vozaca, karterom i rezervoarom. Ja sam konkretno projektovala i pravila taj firewall i restriktor koji je na usisnom kolektoru. -izjavila nam je Katarina Perišić.

Pokazatelj da su studenti ispred vremena autoindustrije u Srbiji, jeste i da je Drumska formula zapravo jedino karbonsko vozilo u Srbiji do sada napravljeno.

Pored predstavljanja "Drumske formule" u Italiji, Mađarskoj i Rusiji, Formula student tim će ove godine na takmičenja ići i sa projektovanim, nenapravljenim elektro vozilom, koji je rađen iz pomoć AMSS-a.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00