utorak, 4. avgust 2015.  17:05h
Pročitano 1203 puta

Suša 1 - Kukuruz 0

Kukuruz se nalazi u katastrofalnom stanju u južnobanatskom ataru, ocenili su zemljoradnici. Iako je 2012. godina zabeležena kao sušna godina, ova godina biće ona kada će retko ko imati šta da ubere.

Kukuruz usled suše Kukuruz usled suše Aleksandar Kraćun

 Ovih dana sa svih starana stižu vesti o suši koja je pogodila region Srbije, kao i o predviđanjima o lošijem rodu ratarskih i voćarskih kultura. Vočari koji su prinuđeni cisternama da zalivaju stabla kako biljka ne bi vukla vodu iz ploda, dok većina ratara strepi za svoje useve pod kukuruzom i sojom. 

Prema stručnjacima, površine pod kukuruzima su najugroženije. Podgorelost koja se javlja usled suše, smanjuje rod i ugorožava pravilnu vegetaciju i razvoj biljke. Ono što najviše plaši stručnjake je da ukoliko podgorelost zahvati i 2 lista do ploda, šteta je nepovratna.

Ono što ukazuje da ovo toplo vreme uzima danak, jeste slika iz vladimirovačkog atara, gde je počelo tanjiranje ili košenje useva pod kukuruzom. Ratari se odlučuju na ovaj korak jer znaju da neće biti ikakve koristi od roda, pa barem ili zaoru kao zelenu masu, ili skupljaju tuluzine i daju govedima. 

kukuruzcrop2

Najveći strah poljoprivrednika se ostvario, klima se promenila, roda nema, a sledeća sezona iziskuje nova ulaganja. Preostaje im samo da gledaju u nebo.

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00