sreda, 26. avgust 2015.  18:05h
Pročitano 1247 puta

Suncokret - đavolja rabota

Ratari južnobanatskog kraja nezadovoljni cenom suncokreta. Na protestima u Zrenjaninu i ratari iz Alibunara.

Niske cene suncokreta Niske cene suncokreta Ilustracija

Ovogodišnji rod suncokreta je daleko ispod očekivanog. Prema rečima stručnjaka, suša koja sama po sebi nosi niske prinose, nesrećnim ratarima donosi i pojedine bolesti koje zahvataju parcele, smanjujući im prinose. 

Južni Banat je jedini region u Vojvodini gde su poljoprivrednici zapatili ovu kulturu u većem obimu, kada se uzme u obzir Srem i Bačka gde ratari zbog prošlogodišnje, kako je oni nazivaju "prevare" nisu posejali ni hektar. Uprkos tako malim površinama posejanog suncokreta i katastrofalnog roda, uljarice su i ove godine voljne da "oderu" kožu sa leđa poljoprivrednika. 

(Ne)Isplativost suncokreta:

Prema rečima profesora Vojislava Mirkova, diplomiranog ekonomiste, cena isplativosti za ovu godinu je minimum 33 din/kg za ratare bez rente, a sa rentom 44 din/kg. Radi se o računici u koju su uračunati prosečni prinos od 2700 kg/ha i primenjena puna agrotehnička mera. Ovaj prosek se odnosi na njive koje nisu zahvaćene bolestima, jer tamo gde je ona prisutna, prinos ne prelazi tonu po hektaru.

Ratari okupljeni u Zrenjaninu, odustali su da blokiraju puteve kako ne bi sugrađanima otežavali svakodnevnicu, ali su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo.

Okupili smo se da pokažemo nezadovoljstvo, uljare su namestile cenu kaže Jovica Jakšić, predsednik NAPS.

Uljare još uvek, iako prethodnih dana prozivane u javnosti da cena suncokreta nije adekvatna, oglasile su se samo da je cena koju one nude tržišna cena. Prema kojim parametrima se na to pozivaju, javnosti još uvek nije saopšteno.

Do kada ce ova igrarija da traje još uvek se ne zna ali ako se uzme u obzir nizak rod, mala površina na kojoj je zasejana ova kultura i skok cena ulja u prodavnicama sa 110 din/l na 170 din/l, računica da je porast cene suncokreta za 7 din/kg u odnosu na prošlogodošnju kada je iznosila 29 din/kg, bila bi sve samo ne tržišna.

 

 

Autor:  b92.net/agrovizija/Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00