subota, 26. septembar 2015.  12:11h
Pročitano 1130 puta

Cena kukuruza 15 dinara

Cenu koju nude otkupljivači niska je i neisplativa za lokalne ratare. Produktna berza ne veruje u skorašnji rast cene kukuruza.

Žetva kukuruza Žetva kukuruza Aleksandar Kraćun

Nakon nezapamćene suše koja je pogodila region, ratare ne prestaju da sustižu novi problemi. Nakon što su se ponadali kada skinu rod i utvrdi se nizak prosečni prinos, da barem mogu da računaju na visoku cenu, kao onu iz 2012. godine, otkupljivači su im ponudili, kako ratari tvrde, smešnu cenu.

Cena je trebala da iznosi barem 25 dinara sa PDV-om. Nakon ovakve suše, prosek je 2,5 tone po lancu. Sa 15 ili 16 dinara nemamo ni đubrivo i seme da platimo. O nafti, hemiji i renti nema ni govora! - kazao nam je lokalni ratar iz Seleuša.

Iz lokalnih stanica za otkup poljoprivrednih proizvoda odgovorili su nam da oni nude cenu koja je na Produktnoj berzi i da jedino ako nadju neku bolju cenu, istu i ponude svoje koperantima. Trenutno je svuda cena ista i savetuju svoje ratare da ostave robu na lager i čekaju cenu. 

Iako su otkupljivači u pravu, i robu bi trebalo ostavljati na lager i čekati povoljnu cenu, mnogi ratari imaju dugovanja na osnovu pariteta za uzeto seme, đubrivo i hemije koja moraju izmiriti nakon žetve u robi. Mnogima stižu i rate za kredite za kupljene mašine baš u vreme žetve, pa zbog straha od zaplene mašina, kao i zbog zaračunavanja kamate na kamatu, prinuđeni su da prodaju robu samo da bi sačuvali mašine i njive. 

Prema mišljenju Željka Galetina, direktora Produktne berze u Novom Sadu, cena bez PDV-a je 15 din/kg a svetska dešavanja ne idu u prilog povećanju cene. Ratarima ostaje samo da čekaju.

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00