petak, 4. mart 2016.  13:54h
Pročitano 1317 puta

Konkursi AP Vojvodine za poljoprivredu

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu objavio je nekoliko konkursa iz oblasti poljoprivrede

Konkursi AP Vojvodine za poljoprivredu Ilustracija

AP Vojvodina, po svom uobičajenom programu rada, mart mesec iskoristila je da objavi nekoliko javnih poziva povodom konkursa iz oblasti poljoprivrede. Potpresednik Pokrajinske vlade, Branislav Bogaroški najavio je da će konkursi biti raspisani od marta do septembra, na kojima će poljoprivednici moći da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, protivgradne mreže, prerađivačku proizvodnju, opremanje farmi, plastenike, te za opremanje hladnjača, sušara, pčelarstvo i za staračka domaćinstva.

Za sufinansiranje investicija u opremanje hladnjača, sušara i za pčelarstvo na teritoriji Vojvodine, opredeljeno je ukupno 35 miliona dinara, a novac će se dodeljivati za: opremanje hladnjača, zatim za nabavku opreme za pripremu, pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje i pakovanje voća, grožđa i povrća, opremanje sušara za industrijsko, začinsko i lekovito bilje, te za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizička i pravna lica mogu da konkurišu i za bespovratna sredstva za protivgradne mreže. Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovu namenu jeste 270 miliona dinara: do 10 hektara za nabavku protivgradne mreže sa naslonom - do 800.000 dinara po hektaru. Refundacija je do 60 odsto od vrednosti investicije.

Sredstva za nabavku i opremanje plastenika iznosi 60 miliona dinara. Korisnici mogu biti fizička lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva. Refundacija je do 50 odsto od vrednosti investicije.

Za opremanje farmi ove godine je opredeljeno 30 miliona dinara. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je do 1,5 miliona dinara, a refundacija je 50 odsto od vrednosti investicije.

15 miliona opredeljeno je za male prerađivačke pogone u oblasti: voća, povrća, grožđa. Za ova sredstva mogu konkurisati fizička lica.

 

I ove godine raspisati konkurs za staračka domaćinstva namenjen starijima od 65 godina koji daju zemlju u zakup. Za ovu namenu izdvojeno je ukupno 110 miliona dinara, a visina podsticajnih sredstva je od 6 do 10 hiljada dinara. Konkurs je otvoren do 28. aprila 2016. godine.

Najavljeno je da će se prolećni konkursni ciklus iskoristiti i za konkurse za udruženja, pošumljavanje i održavanje kanalske mreže. 

 

 

 

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00