četvrtak, 24. mart 2016.  17:45h
Pročitano 1729 puta

Izgradnja dalekovoda između Srbije i Rumunije

Elektromreže Srbije saopštile su da je počela izgradnja dvostrukog dalekovoda od Pančeva do rumunske granice. Izgradnjom omogućava se povećanje energetskog kapaciteta.

Dalekovod Dalekovod ilustracija(freeimages)

Reč je srpskoj deonici novog interkonektivnog dalekovoda između Srbije i Rumunije, od trafostanice Pančevo do trafostanice Rešica u Rumuniji.

Trasa 400 kilovatnog dalekovoda, koja vodi od Pančeva preko Kovina, Alibunara, Vršca i Bele Crkve, povećaće energetski kapacitet, i značajno doprineti sigurnosti i pouzdanosti prenosnih sistema Srbije i Rumunije.

Ponosan sam što danas obeležavamo početak izgradnje veoma značajnog dalekovoda koji će spajati elektroenergetske sisteme Srbije i Rumunije. Ovaj projekat je strateški važan za JP EMS i deo je Transbalkanskog koridora za prenos električne energije. On će omogućiti povećanje prekograničnog prenosnog kapaciteta i smanjenje gubitaka električne energije. Takođe, ovaj dalekovod će znatno doprineti sigurnosti i pouzdanosti prenosnih sistema obe zemlje. Vrednost projekta iznosi 24,7 miliona evra i finansira se iz sopstvenih sredstava JP EMS – istakao je generalni direktor JP EMS Nikola Petrović.

Ovo je veliki posao za Energoprojekt Holding i Energoprojekt Opremu. Osećamo se počastvovano što imamo još jednu šansu da dokažemo da velike i vredne projekte u Srbiji uspešno mogu realizovati domaće kompanije. Takođe, ponosni smo što će dalekovod koji gradimo doprineti stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije i povećati prenosne kapacitete ka inostranstvu – izjavio je generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović.

Dužina dalekovoda na teritoriji Republike Srbije iznosi 68,332 kilometra na kojoj će biti postavljeno 203 dalekovodna stuba. Završetak radova i puštanje dalekovoda u probni rad očekuje se krajem 2017. godine, navedeno je u saopštenju Elektromreža Srbije.

Autor:  izvor:ems.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00