ponedeljak, 8. jun 2015.  14:40h
Pročitano 1967 puta

Ukinuta presuda predsedniku opštine Alibunar, novo suđenje

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je na tri godine zatvora bio osuđen predsednik opštine Alibunar Danijel Kišmarton zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja i naložio da mu se ponovi suđenje pred potpuno novim sudskim većem.

The Law Book With Gavel The Law Book With Gavel Image courtesy of cooldesign at FreeDigitalPhotos.net

Istom odllukom koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, ukinut je i deo presude kojom je predsednik Komisije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta te opštine Živko Adrijan na 14 meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Ukinutom presudom Višeg suda u Pančevu, od Kišmartona je bilo naloženo i oduzimanje protivpravne imovinske koristi od 8.500,oo evra, a on i Adrijan su bili obavezani da solidarno isplate iznos od 4.419.399,44 dinara, koliko se sumnja da iznosi imovinska šteta pricinjena budžetu Republike Srbije.

Apelacioni sud napominje u odluci da je žalba Višeg javnog tužioca u Pančevu, zbog odustanka od žalbe, odbačena kao nedozvoljena.

Po nalaženju Apelacionog suda prilikom donošenja prvostepene presude učinjena je bitna povreda odredaba krivičnog postupka koja se, između ostalog, ogleda i u tome da je predsednik sudskog veća (koje je izreklo osuđujuću presudu) učestvovao u odlučivanju povodom prigovora na optužnicu u konkretnom predmetu.

Zakonikom o krivičnom postupku je propisano da će sudija biti izuzet od sudijske dužnosti u određenom predmetu ako je u istom predmetu odlučivao o potvrđivanju optužnice, napominje Apelacioni sud.

U ukinutoj presudi se navodi da je Kišmarton osuđen jer je kao predsednik opštine Alibunar i organ ovlašćen za donošenje odluka o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji te opštine od oktobra 2009. godine do 4. oktobra 2011. godine u više navrata neposredno zahtevao i primio poklon da bi izvršio službenu radnju koju ne bi smeo.

Takođe, kako se navodi, od oktobra 2009. godine do 15. jula 2011. godine, u Alibunaru, Kišmarton i Adrijan su "sa više radnji izvršenja koje predstavljaju celinu zbog istovrsnosti predmeta dela, korišćenja iste situacije i jedinstva mesta, pribavili drugome imovinsku korist u ukupnom iznosu vecem od 1.500.000 dinara.

Obojica su, kako se navodi, od oktobra 2010. godine do 15. septembra 2011. godine u Alibunaru pokušali da pribave drugome imovinsku korist u iznosu većem od 1.500.000 dinara.

Autor:  tanjug.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00