ponedeljak, 6. jul 2015.  16:48h
Pročitano 3329 puta

Pomor pčela u Banatu

Taman kada je mislio da je prebrodio jednu muku, Kraćun Borislav, pčelar iz Alibunara, druga ga je stigla već na suncokretu.

Uljana repica, koja je bila u izuzetno dobroj formi i medila je preko očekivanja, u maju mesecu u Nikolinačkom ataru, desio se pomor pčela zbog nesavesnih voćara. Iako je sve prijavio inspekciji, Borislav Kraćun je odustao od borbe sa vetrenjačama i okrenuo se obnavljanju pčelinjaka. 

Imali smo sjajna društva koja su unos imala i preko 2kg dnevno na uljanoj repici, kada se desio pomor. Hitnom selidbom sačuvali smo ono što je preostalo i tako oštećena društva preselili smo na bagremovu pašu. Prinosi su bili niski, shodno preostalom broju pčela u košnici. Otpisao sam uljanu repicu i bagrem, i počeo da spremam društva za suncokret", izjavio nam je Borislav Kraćun.

Iako je mislio da je muka iza njega, problemi su počeli ponovo da se pojavljuju na suncokretovoj paši. Slični simpotmi trovanja pojavili su se ubrzo nakon početka cvetanja suncokreta. Pomor pčela ispred košnica.

Ovaj put ne sumnjamo u voćare, već u nove sorte suncokreta. Svake godine se javlja isti problem, nove sorte suncokreta koje po podacima daju veći procenat ulja, a sve manji procenat nektara. Poznato je da se pčela iscrpi na ovoj paši, ali ipak su ranije postojali solidni prinosi. Ove godine nemamo ni 10kg za 7 dana paše, izjavio je Borislav.

Pretpostavlja se da su još uvek prisutni neonikotinoidi, nervni otrovi kojim proizvođači semenskog suncokreta tretiraju seme kako bi ih zaštitili od pojedinih insekata, a koji su Zakonom iz 2014. godine zvanično zabranjeni jer je EU uvela privremenu zabranu korišćenja istog.

Ukoliko se ovako slab unos meda nastavi do kraja suncokretove paše, verujem da će zvanično ova paša prestati da bude paša od koje se vadi med, već neka vrsta pripreme za zimu. Ove godine se očekuje da zbog malog prinosa suncokretovog meda, cena ovog meda bude viša od cene bagremovog meda, što se nikada do sada nije desilo, zaključio je Borislav.

Napisao: 
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00