četvrtak, 3. septembar 2015.  09:56h
Pročitano 1113 puta

Putujući festival u Nikolincima

Putujući festival igre i muzike održaće se u subotu, 5. septembra. Među gostima i visoki predstavnici rumunske zajednice u Srbiji

Festival Nikolinci Festival Nikolinci Mariana Minda

"Caravana cantecului si dansului romanesc in Serbia" je prošle godine započet u Dolovu i Vojvodincima, sa željom da se promoviše rumunska kultura kroz igru i muziku. Ove godine, u subotu 5. septembra od 17.00, Nikolinci će imati čast da bude sedište putujućeg festivala.

Binu u centru Nikolinaca između ostalog, obagatiće nastup folklornih društava iz opštine Alibunar. Prvi ansambl KUD "Mladost" iz Alibunara sa koreografom Živkom Oparnicom, predstaviće se Igrama iz Gornje Resave i Igrama iz Crnje Trave. Narodne igre prikazaće i školski ansambl iz Nikolinaca, KUD "Sadoveanu" iz Lokava sa koreografom Stivi Miuta, i folklorni ansambl iz Rumunije.

Udruženje "Inicijativa Rumuna u Srbiji" teži da ova manifestacija postane tradicija koju će graditi buduće generacije, zajedno sa svojim sunarodnicima iz Rumunije. Partner projekta je Kulturni centar "Karasul" iz Gradinara, koji je obezbedio sredstva da se projekat druženja i očuvanja zaostavštine naših predaka pretvori u delo.

Festivalu prisustvovaće ambasador Rumunije u Srbiji, Daniel Banu, kao i sekretari rumunske ambasade,  Luminiţa Bălan i  Alexandru Petruţ. Manifestaciji prisustvovaće i konzul iz Vršca, Nicolae Dan Constantin, konzul iz Zaječara, Iulian Nitu, kao i predsednik Kulturnog centra iz Lokava, Jon Svera. 

Poziv da ukažu čast i prisustvuju festivalu dobili su predsednik opštine, Predrag Belić, predsednica skupštine opštine, Zuzana Đukić, predsednik Saveta Mesne zajednice Alibunar, Davor Petrović, i predsednik Kulturnog centra Alibunar, Perica Bitević. 

Autor:  Aleksandar Kraćun
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00